Als ik binnenkom, roept mevrouw heel hard ‘help help HELLUP me nu toch eens’. Ze had gebeld en ik ben meteen naar haar toe gegaan. Ik schrok me rot, wat zal ik aantreffen? Maar als ik om het hoekje kijk, zit zij comfortabel op haar bank, zo op het oog is er weinig aan de hand. Oef gelukkig, denk ik. Ook als mevrouw mij ziet, blijft ze roepen en even later gaat dat over in snikken. Ze heeft het gehad, ze wil naar bed. Het is dan half 9 in de ochtend en mevrouw was net door mijn collega geholpen met wassen en aankleden.

Tja, wat moet ik nu? Terug naar bed is toch geen optie? Ze is er net uit. Ik besluit om naast haar te gaan zitten en even niets te zeggen. Ik leg mijn hand op haar schouder en zucht eens wat. Mevrouw kijkt met een scheef gezicht naar mij en vraagt ‘Gaat het meidje?’ Ik zeg dat ik de tv wel hard vind staan en haar daardoor niet zo goed kan volgen. ‘Och kindje, dan zet je m toch zachter. Ik hoor dat helemaal niet meer’.

Ik zet dat ding zachter en vraag wat ze eigenlijk van plan was te gaan doen. ‘Nou wat denk je kind, ik wil wat anders aan. Je denkt toch niet dat ik er zo bij blijf zitten.’ Oké dan… denk ik. Mijn collega heeft haar net nog zo leuk aangekleed, maar goed. Als mevrouw dat wil…. Ik loop naar haar kast en kijk er in. Ja sjeemig, de kast hangt vol met fleurige kleding. Leuke tuniekjes met bijpassende broeken, sjaaltjes en kettingen en zo. Ik kijk mijn ogen uit. ‘Joehoe’ zegt ze ‘heb je al iets gevonden?’ ‘Nou nee, ik kan niet kiezen’, zeg ik. ‘Er ligt zoveel moois in de kast’. ‘Och kindje, weet je wat? Laat maar zitten dan. Ik houd dit wel aan, het zit me lekker en ik hoef niet zo nodig iets anders aan’. Ik steek mijn hoofd om de hoek en kijk haar beduusd aan…. ‘Hoezo?’ vraag ik ‘ik had juist zo’n zin om even in uw kasten te struinen’.

‘Pardon!!! Hoe heet je ook weer?’ ‘Kaat? Nou Kaat, dat is niet zo netjes van je hoor. Ik ga me echt niet omkleden omdat jij dat wil. Morgen ben je de eerste weer.’

Ik glimlach naar haar en borstel haar haren, doe de ketting om die naast haar op de bank ligt en zeg haar kort daarna gedag.

 

Kaat Schreuders, verpleegkundige in opleiding